Kako kroz razvod, I deo

Iako sam naziv ovog bloga govori o tome kako posle razvoda, puno vaših pitanja je vezano za sam razvod. Deo se odnosi na procedure koje moraju da se poštuju ali mnogo više pitanja je na temu kako da se snađete i odakle da počnete.

Od početka.
Počinjete od svoje čvrste odluke da se razvedete i da prestane partnerski odnos, bilo da je reč o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da li imate zajedničku decu, imovinu... Odluka je sam početak i trebalo bi da bude bazirana na vašem razmišljanju da li je razvod jedino moguće rešenje. Ukoliko ste sva ostala rešenja pokušali i nisu uspela da se vaš brak održi i poboljša, razvod uvek ostaje kao poslednja opcija.

Zakonske procedure su jednostavne i, o tome, svaki advokat če vam dati savet. Što jasnije, sa partnerom, definišete način kako ćete da sprovedete razvod, što se bolje dogovorite oko starateljstva nad decom i oko podele bračne imovine, razvod će biti manje bolan. U razvodu nema pobednika. Kao i svaka rana, zarašće i proći će, preživećete kao i mnoge druge životne drame pre toga. Pokušajte da se oslonite na razum više nego na osećanja. Pokušajte da Ego maknete u stranu i da, zaista, zrelo i odgovorno napravite dogovor kako da se razvedete a sa što manje bolnih posledica, po sve učesnike. 

Ukoliko je moguće da razvod započnete dogovorom da prestajete da budete partneri ali zauvek ostajete roditelji svojoj deci i, u tom smislu, treba da nastavite ubuduće sa pristojnom komunikacijom, sam razvod će biti jednostavniji. Deci ćete uvek biti najbolji mama i tata na svetu. Pre samog ulaska u proces razvoda, objasnite deci da nisu i nikad neće biti razlog za vaša partnerska neslaganja. Potražite pomoć, ukoliko osetite da je potrebna. Kao i posle venčanja, kad se završi svadbeno veselje, svi se setimo da je moglo i drugačije, bolje, sa manje troškova ili stresa. Isto je i u razvodu. Kad se završi, imamo još jedno životno iskustvo više. Internet vam daje mogućnost da se o svemu informišete pre razvoda i pre konsultacija sa advokatom. Što više tačnih informacija budete imali, bolje ćete razumeti kakav proces je pred vama. Strah od nepoznatog će biti sveden na minimum a, samim tim, stres će biti pod vašom kontrolom. Kada preduzmete sve što je do vas, znate gde je granica onoga što ste sami mogli da uradite i na šta da utičete.

Svaki razvod ima obavezne elemente: podelu bračne imovine (koja može biti poseban predmet, ukoliko su složeni odnosi), starateljstvo (koje može biti samostalno/vrši ga jedan roditelj ili zajedničko za maloletnu decu), modelu viđanja dece (po dogovoru ili po Zakonu) i izdržavanje dece. Više o tome možete naći ovde. 

Tužbu za razvod mogu podneti oba roditelja, ako nije moguće napraviti sporazum. U tom slučaju, Sud će vas informisati o mogućnosti posredovanja tj. pokušaju mirenja. Svi brakovi su različiti, svaki je baziran na različitim osnovama (ljubav, želja za porodicom, interes, strah od osude okolike ako se ne pristane na brak...). Logično, proističe da je svaki razvod priča za sebe. Ono što je svim razvodima zajedničko je odluka. Niko nema pravo da vas zadrži u braku u kom ne želite da budete. Promena odluke o razvodu moguća je i u toku samog procesa. O svemu tome, najbolje je da se informišete kod svog advokata, osobe u koju imate poverenja i koja ima iskustva u razvodima. To, što je advokat pomogao vašem rođaku oko podele porodične ostavine, ne znači da je stručan za oblast razvoda. Informišite se na vreme, sakupite sve što vam je potrebno osim odluke. Ona je samo vaša. 

Kao i oko venčanja i oko beba, svi oko vas će biti puni saveta. Odlučite se koga ćete da slušate, kome da verujete, na čiju pomoć ćete moći bezrezervno da računate ako vam bude potreban razgovor u pola noći ili samo da podelite svoje emocije. Razvod nije lak. Nema pobednika, svi učesnici izlaze sa povredama manjim ili većim ali ne i fatalnim. Kao i mnoge dotadašnje situacije, u kojima je izgledalo da nećete preživeti, pokušajte da sačuvate razum i da poštedite decu ružne priče o drugom roditelju koji je "ovakav, onakav, on/ona je kriva...." itd. 

Ne zaboravite da decu niste konsultovali kada ste ulazili u brak. Poštedite ih stavljanja na stranu "krivog" i "manje krivog" za razvod, poštedite ih učestvovanja u partnerskom odnosu, ne zaboravljajući da ste njihovu mamu/tatu baš VI izabrali. Prihvatite da smo ljudi a ne sveci, da grešimo i da imamo pravo da popravljamo greške a deca to, svakako, nisu. Rodili smo ih iz ljubavi i želje i uvek ćemo im biti idoli. Biti fer i korektan, prema drugom partneru, naša je obaveza prema deci koja gledaju šta radimo i kako se ponašamo a ne samo šta im savetujemo. 


Foto: Internet/Pixabay


Comments

Popular Posts