Jednoroditelji u doba korone

 Kako bi rekli današnji savetnici za odrastanje, jednoroditeljstvo je puno izazova i u redovnom stanju. Sada, kada nam za vrat duvaju korona, nova školska godina, zimnica, okraćale dečije stvari i tesne jesenje cipele, stvari su postale komplikovane, do neprepoznatljivog.

Roditeljima septembar nikada nije lak. Na spisak neophodnih troškova doda se još toliko nevidljivih. U situacijama gde alimentacija ne stiže ili nije redovna, na jednom roditelju su sve obaveze, i finansijske i tehničke prirode. Ove godine, korona virus se pobrinuo da protrčavanje kroz septembar bude poput onih tv show programa, kad takmičari upadaju u vodu pa moraju da se penju uz konopac da bi opet bućnuli u blato posle koga ih čeka trčanje između čunjeva. Sa dodatkom maske preko pola lica, sa rukama u rukavicama ili izjedenim od sredstava za dezinfekciju... Globalna horor serija. Kažem serija, jer se nove epizode dešavaju svakodnevno.

Prava je umetnost deci približiti šta se dešava, na način koji mogu da razumeju. Prvobitni trikovi, da je to neka nova igrica u kojoj najviše bodova osvaja onaj ko najduže nosi masku ili ceo minut trlja ruke sapunom, više ne pale. Deca žele slobodu, drugačiju nego mi. Slobodu da se igraju, trče, komuniciraju sa svojim vršnjacima... Ono, što sasvim sigurno znam je, da deca oponašaju šta roditelji rade i to je univerzalno pravilo. Ako roditelj pokazuje visoku svest i preduzima sve što može, detetu je najbolji primer. Mala deca, uvek, traže više pažnje u smislu fizičkog bavljenja njima (odlazak u park, aktivno učestvovanje roditelja u aktivnostima...). Kada je korona počela da upravlja našim životima, bili smo na pragu proleća, bez ideje da ćemo i u jesen da idemo zajedno. Podsetite se igara i kreativne zanimacije kojom ćete da se zabavljate kad nas jesen utera u kuće. Pričajte sa detetom, saznajte šta želi da radi, da li više uživa u mešenju testa i pravljenju figurica, u sviranju instrumenata od plastične ambalaže, u izradi igračaka od čarapa ili nečemu što zajedno osmislite. Ono, čemu je mene ćerka naučila, kada je bila u tom uzrastu je da je zajedničko vreme dar skuplji od svega što može da se kupi. Uz malo truda, sa Interneta preuzmite ideje i uživajte u igrama ove jeseni.

Ako ste roditelj đaka starijih razreda ili srednjoškolca, možda i vas mrzi da nosite masku ili perete ruke duže nego obično ali radite to u cilju smanjivanja opasnosti od zaraze kojekakvim infektivnim bolestima. Uostalom, razne vrste zaštita odgovorni ljudi koriste za zaštitu od raznoraznog neželjenog pa eto prilike da i o tome razgovarate sa decom. Svi učimo, mada našoj deci izgleda da nikome nije teže nego njima. Svakom može biti tesno samo u svojim cipelama, zar ne? ODvikli su se od škole i obaveza, svi smo očekivali da će do jeseni stanje da bude redovno. Nije tako i moramo da se prilagodimo, učeći jedni od drugih veštine uz koje ćemo lakše da savladamo Danas. Iskreno, ne znam šta bi se desilo da nas je pandemija snašla pre 20 godina, kada mobilni telefon i Internet nisu bili svima dostupni. Ako imate vremena više nego obično, iskoristite ga na bavljenje onim što ste odavno želeli ali niste imali vremena ili prilike. Postoje online kursevi za sve i svašta. Mnogo je besplatnog a korisnog sadržaja na netu. Iskoristite prednosti 21. veka. Da li ćete da učite kako se veze ili kako se kuva džem od paradajza, svako će pronaći ono što traži. Nema razloga da bude dosadno, ni deci ni vama. Postoje samo izgovori, ah, ti izgovori koji, u vreme korone, dobijaju značaj veći nego što zaslužuju.

Šta sa onim što smatramo uskraćenim? Maturanti su završili školu bez maturskih večeri. Svečane haljine, prve štikle i odela sačekaće sledeću priliku. Završni ispiti su održani malo elektronski, malo na papiru ali je i to prošlo i preživeli su svi. Ko je koga hteo da poljubi, nije časio časa ni tugovao što to neće biti uz ples maturanata. Deca ne komplikuju. Žive, sada i ovde. Mi smo se prilagodili teže i to je normalno, posebno za moju generaciju koju već 30 godina šibaju razne stabilizacije, devalvacije, inflacije, nemanja, ratovi i slično. I za to smo se mislili kako ćemo pa je prošlo i zaboravili smo veštine koje su nam tada pomogle. Podsetiću vas na nešto čega sam se setila prvih dana korone: olakšajte sebi život jer nema ko drugi to da uradi. Rasporedite moranja i htenja onako kako je realno da sve postignete. Podsetite se kako od malo nečega umete da napravite ručak, kako plaža može da bude na sred dnevne sobe, sve sa peškirima, sendvičima i kolutovima na naduvavanje. Igrajte se, slobodno budite deca i tako se približite svojoj deci na skroz drugačiji način. Da, mnogo je toga što sada nije moguće i da, mnogo je toga što je moguće i što će nam pomoći da sve ovo prođe sa minumumom traumatičnih iskustava.

Manite se jurenja nedostižnog savršenstva. Bitno je da budemo zdravi i pravi, da zadržimo osmehe i veru u život. Nismo mi od šećera pravljeni, ni mi ni naša deca. Ništa strašno neće da se desi jer nismo mogli na grčku plažu ili kod bake u Crnu Goru. Dobro je sve dok postoje alternative, online veze, slike i ljubav. Proći će sve, prošlo je i do sad sto puta koješta zbog čega smo strahovali kako ćemo pa eto, do danas smo stigli. Ako se negde zaglavite, ako vas strah blokira, potražite stručnu pomoć. Hvala divnim ljudima koji su svoje znanje i zvanje stavili na raspolaganje u vidu besplatnih konsultacija. Niti smo mi lađe koje su pravljene za vezove uz dokove u mirnim lukama niti ćemo da se obavezno polupamo kada oluje naiđu. Neki smo se, svesnom odlukom, usidrili i čekamo bolji vetar pa da se opet aktiviramo i pokrenemo. Bitno je da smo tu jedni za druge. Ono, što meni sada troši Energiju kao veliko i ne savladivo, uz malu pomoć mogu da promenim i približim rešenju. Vi umete ono što ja ne umem, ja imam iskustva koja mogu vama da pomognu. Mnogo je besplatnog koje možemo da iskoristimo i život učinimo lakšim. Besplatno, poput ruke u ruci, prijateljske komunikacije, šetnje, biciklanja, razmene knjiga, prerasle dečije garderobe, gledanja zalaska sunca, kafe u hodu... Potrošili smo proleće i leto na razvijanje veština za život u doba korone. Biram da dočekam jesen spremna da uradim najbolje što mogu, na načine koje sam prilagodila sadašnjem stanju i svojim mogućnostima. 

Na putu ka jeseni, želim vam dobro zdravlje. Ako se zaglavite u nekoj situaciji, ako izlaza nema na vidiku, možda je samo potrebno da promenite ugao iz kog gledate, potražite savet ili promenite postavku svojih misli.


foto: Internet





Comments

Popular Posts