Razvod, mitovi i legende


Kao i u drugim oblastima života, tako i o razvodu kolaju mitske priče. 

Naravno da nemamo svi jednako znanje, iskustvo još manje ali "rekla mi tetkina komšinica šta se desilo njenoj snaji" nije najbolji pristup. Svako posoli priču po malo, svako nalepi svoje tumačenje zakona i dobijemo, u startu, stres veći nego što je neophodno. Svi razvodi imaju iste elemente i svaki je priča za sebe, baš kao i brak.

Pokušaću da razjasnim neke stvari.


NE DAM JOJ PARE

Niko nikome ne daje pare, posebno ne dajete Vi njoj. Otac, u presudi jasno piše, ima zakonsku obavezu da plaća izdržavanje maloletne dece a prema iznosu koji piše u presudi. Dakle, majka je tu samo vlasnik bankovnog računa jer su deca maloletna. Njena obaveza je da uplaćeni novac podigne iz banke i uloži ga u svakodnevni život dece. Da li će time da plati struju, njihovu obuću, popravi auto kojim decu vozi u školu/na časove/treninge ili svakodnevne troškove, njena je odluka. Ako imate primedbe, obratite se Centru za socijalni rad.
Brinite da svoju finansijsku obavezu ispunite na vreme. Zbog svoje dece.


ISTI SI KAO TVOJA MAJKA

Ukoliko možete da isključite Ego iz rušenja roditeljskog odnosa, to je sjajno. Razvodom je raskinut vaš partnerski odnos ali roditelji zajedničkoj deci ostajete zauvek. U to ime, ponašajte se kao zreli odrasli ljudi, komunicirajte normalno i civilizovano. 
Izbegnite da dete poredite sa roditeljem koji nije prisutan, molim vas.
Dete je ličnost za sebe a svog supružnika ste vi birali.
Podnesite odgovornost za svoj izbor.



JA SAM SAD DECI I OTAC I MAJKA

Niko nije postao dvopolno biće zato što se razveo.
Otac je otac a majka je majka, jedno ne može da bude oboje, ni u teoriji.
Razumljivo je da vam nije lako, da imate ogromne obaveze i odgovornost ali dozvolite da otac bude pravi njihov otac a majka ona koja ih je rodila.
Mama i tata su nešto drugo. Sjajna mama može da bude druga žena tate udovca, koja o deci brine pažljivo i požrtvovano, odgovorno i spremno. Divan tata može da bude mamin drugi muž, koji je tu kao mamina pomoć u roditeljstvu a dečiji junak koji ušuškava u krevet, vodi kod lekara, u pola noći ume da skine temperaturu, izvadi ježeve iglice iz stopala ili napravi šator na sred parka, dok se igraju kampovanja.

Ne umanjujte funkciju drugog roditelja, posebno iza njegovih/njenih leđa. Tog drugog/drugu roditeljku ste vi birali, nisu deca.


ONA ĆE SVE DA MI UZME

Neće i ne može. Zato postoji Zakon o porodičnim odnosima, koji uređuje sve na temu razvoda. Ukoliko ne možete da se dogovorite oko starateljstva, podele zajedničke imovine, iznosa alimentacije i ostalih detalja, sud će ih urediti za vas.

Baš kao što je matičar pročitao, kada ste se venčavali:

"BRAK se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi."


TEBI JE LAKO, TI SI SE RAZVELA

U razvodu nema pobednika. Gube i supružnici i deca, svako na svoj način bude ranjen raspadom porodice. Vreme nije lek i ne leči, čovek se navikne na nove okolnosti i nastavlja da živi onako kako ume. Ako zapne, ima gde da traži pomoć i to raznih vrsta.
Da je lako... Pa, nije baš. Lakoća postojanja nema veze ni sa venčanjem ni sa razvodom. Svako ima odgovornost za svoj život pa, tako, i za svoj brak, odgajanje dece, posao, kuću... Često ljudi ne znaju prave razloge zašto je brak razveden. Ono što je moglo njima da izgleda, sa strane gledajući, kao savršena slika možda nije realno (o tome drugi put). "Tebi je lako, ti si se razvela" je loše formulisana izjava, bez mnogo razmišljanja. Posle razvoda nikome nije lako. Samo je drugačije, mnogo drugačije nego do tada. Nekima je brak, do razvoda, bio komplikovan, stresan preko granice podnošenja, neki su živeli u atmosferi nasilja (na oba pola mislim, na verbalno/fizičko/finansijsko nasilje mislim). Prestanak hroničnog pritiska i bola u duši jeste olakšanje ali nove životne borbe kreću istog časa, na sve egzistencijalne teme.


BLAGO TEBI; TI SAD MOŽEŠ DA IZLAZIŠ A DA TI NIKO NE PRIGOVARA

Razvod je tačka na stres doživljen u braku.
Često olakšanje i strah nastupaju istovremeno.
Mnogo preispitivanja ličnih zasluga za razvod, mnogo razmišljanja da li smo predhodno sve drugo probali i nije baš raspoloženje iz kog se kreće u konstantni ludi provod osim ako to nije slika koju neko namerno bira da prikaže drugima.


SUPER JE, NE MORAŠ VIŠE DA SLUŠAŠ SVEKRVU/FAMILIJU

Razvod je prekid bračnog i supružničkog odnosa.
Nije prekid sa familijom svoje dece, koja imaju pravo da održavaju odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja sa familijom "sa druge strane fronta", sve dok svi to jednako žele. Naravno da nema razloga da se deca prisiljavaju da idu kod maminih/tatinih ali ako postoji zdrava želja i klima neutralnosti u odnosu na odnos dvoje roditelja, takvi odnosi su vredni gajenja. Ako se dete žali da se ne oseća dobro, da nema poštovanja, ako je atmosfera prezasićena kritikom drugog roditelja, naravno da će ti porodični odnosi biti preoblikovani. 
Interes dece je osnovni prioritet, kako u braku tako i posle razvoda.


ON SE PONOVO OŽENIO, MRZIM TU ŽENU

Ne zaboravite da deca imaju pravo na vreme sa tatom. Njegov novi brak je njegov izbor. Ukoliko ne postoje eksplicitni razlozi (loš odnos nove žene i vaše zajedničke dece), zašto je ta žena zaslužila vašu mržnju? Ne zaboravite da će deca da provode vreme sa tatom i sa njom, uvek ili ponekad. U interesu svih je da tu ženu prihvatite normalno, na prvom mestu jer će vaša deca ići pod njen krov. To, što vam kažu da pravi odlične palačinke, ne znači da ste loša majka. Znači da je prihvataju i da pravi odlične palačinke, da vam nije neprijatelj.


ON JE KRETEN/ONA JE KRETEN

Sve i da mislite tako, zadržite stav za sebe. Vi ste birali, da ne ponavljam. Vi ste birali i da brak dođe do tačke kada ravnodušnost i nedostatak partnerstva stvore mržnju i netrpeljivost. Sve, što ste godinama gurali pod tepih i niste rešavali, u nekom trenutku će da se uzvrti i tepih će da poleti a vi da izgubite tlo pod nogama Ne radite to, posebno ne pred decom. Majka i otac su najbolji na svetu, kakvi god da su u vašim očima i srcima. Deci dajete primer svojim odlukama i činjenjem. Kada vas bes zavitla u loše emocije, udahnite duboko i setite se zbog koga morate da kontrolišete svoje reakcije.


NE DAM MU DECU

Deca nisu imovina, fotelje i tanjiri da bi se nekome davali i delili. Deca su zajedniča a oko starateljstva možete da se dogovarate. Koliko je on otac toliko ste vi majka. Ne odmeravajte zasluge, ko je šta uradio, ko ih vodio na treninge kad je padala kiša, ko je svaki put išao u nabavku, ko je plaćao đačke ekskurzije. Za polemisanje o tome, imali ste vremena u braku. Podvucite crtu i ne pravite račun. Ne možete da popravite prošlost. Možete da, od danas, međusobne odnose uredite da budu pristojni jer, moram ponovo, interes dece je jedini prioritet.
Ako ste se sporazumeli o modelu viđanja dece, posle razvoda ili je to sud odredio (po zakonu), zaboravite na ličnu netrpeljivost i manipulaciju decom. Imaju pravo da budu sa oba roditelja, osim ako ne postoje ozbiljni razlozi da bude drugačije, bez obzira koliko se to vama sviđa ili ne sviđa. Budite roditelji najbolji što umete. Ne tražite od dece da budu pismonoše u "Reci ocu da sam mu poručila...". Rešavajte partnerski odnos mimo roditeljskog. Molim vas.

Kad god budete u prilici, posle razvoda, lični stav i Ego stavite sa strane. Deca su najbitnija, njihov mir, stabilnost, njihovo verovanje u svoje roditelje kao najbolja bića na svetu. Život je dovoljno surov i beskompromisan, vremenom će da uobliče svoje mišljenje kakvi ste kao ljudi, čemu ste ih naučili i koliko ste odgovornosti imali za svoje odluke. Samo vas molim, ne trujte. Ni sebe ni bivšeg supružnika ni decu. Budite odgovorni roditelji i kada više ne budete partneri.


foto: Pixabay/Internet



Comments

Popular Posts