Za razvedene tate

Da ne ponavljamo koliko je razvod stresan, koliko je brak pre odluke o razvodu komplikovan i koliko svi članovi porodice prolaze kroz promene. Ako ste kroz razvod prošli, imate lično iskustvo. Ako ste još u fazi donošenja odluke o razvodu i razmišljanjima kako posle, možda će vam ovaj tekst pomoći.

  • Razvodite se od žene, ne od dece

    Sa ženom ste sklopili brak, ne sa decom pa je prilično ne korektno mešati njih u partnerski odnos. Razvodom, partnerstvo prestaje ali roditeljski odnos trajaće zauvek. U kakvim odnosima ćete da ostanete posle razvoda vi i vaša bivša žena, to je stvar vašeg izbora i odluke. Deci budite najbolji tata na svetu, isto kao i pre razvoda. Zajedno im objasnite da nisu ni razlog ni povod za razvod, isto kao što nisu bili ni za ulazak u brak. Odluku donosite vi i odluka o razvodu je odluka o izlasku iz partnerskog odnosa. Tata ste zauvek. Zbog toga se potrudite, najbolje što umete, da svojoj deci budete tata za primer. To, što sa njihovom majkom, niste mogli da nastavite bračni odnos je druga tema. Dakle, razvodite se od žene a ne od dece. Da, teško je kada se porodica pocepa na delove ali preživećete. Provereno. Ako imate pitanja i nedoumice, pitajte nas koji smo već kroz to prošli. Deca će da vas vole i cene kao svog oca i to je u njihovom najvišem interesu, da budete tata najbolji što umete i u novim okolnostima.
  • Neću da joj dajem pare

    Deca nisu imovina pa da pripadaju ocu ili majci. Starateljstvo može da bude zajedničko ili da ga samostalno vrši jedan roditelj. Ukoliko ste se, u sporazumnom zahtevu za razvod braka, dogovorili da deca žive sa majkom, nemojte da se vodite onom narodnom "deca su pripala majci" jer su sada i zauvek deca vaša. Koliko mamina toliko i tatina. Alimentacija (mesečni iznos za izdržavanje dece, dogovoren sporazumno ili po zakonu) je iznos novca koji ste obavezni da uplatite za mesečne troškove deteta koje, po presudi, nastavlja da živi sa majkom. Ne dajete pare njoj, ne bacate niz vetar, ne finansirate ničije hirove već dajete novac od kog vaše dete treba da jede, da ima za udžbenike, za užinu, nove cipele, ekskurziju... Majka je samo posrednik čiji se račun koristi za vaše uplate i majka raspolaže tim iznosom. Da li će da kupi detetu cipele ili plati struju, to nije vaša odgovornost. Ne zaboravite da, deca koja nastavljaju život sa majkom, koriste i struju i jedu i idu kod zubara i imaju sve (pa i više, jer rastu i njihove potrebe se menjaju) troškove kao i dok ste bili celovita porodica. Vaša obaveza je da mesečnu alimentaciju plaćate radovno i u iznosu iz presude.
  • Ona ima nekog a nije me obavestila

    Posle razvoda, život se nastavlja i svi članovi porodice se prilagođavaju novim uslovima. Nemojte da koristite decu za nastavak rata sa njihovom majkom niti da je špijuniraju. I vi i ona imate pravo na nove ljubavi, nove prijatelje i dalji lični rast i razvoj. Da li vaša bivša žena ima novog partnera ili ne, to je njena lična stvar sve dok taj odnos nije na štetu dece (zanemarivanje, bežanje od roditeljskih obaveza, preterani izostanci iz kuće, ostavljanje male dece bez odgovarajućeg nadzora...). O tome nije dužna da vas obavaštava, isto kao ni vi nju. Ne zaboravite da otac deci možete da budete samo vi i niko drugi ne može da ugrozi taj vaš položaj. Mamin novi partner nije njihov otac. Ne opterećujte decu svojim sumnjama i strahovima, deca nisu vaši drugari i ne treba da staju ni na maminu ni na vašu stranu. Treba da budu samo deca, voljena, mažena, pažena najbolje što umete.
  • Jedno dete da živi sa ocem a drugo sa majkom

    Po našem porodičnom zakonu, majci se ukida starateljstvo nad maloletnom decom samo u izuzetnim slučajevima, kada koristi opijate, kada veštačenje pokaže neuračunljivost, kada je majka u zatvoru i slično. Ako je ikako moguće, kada donosite odluku o razvodu, nemojte decu da "delite". Podelite jastuke, šerpe, automobile, stanove a za decu je najbolje da nastave da žive zajedno. Dovoljno su zbunjeni razvodom, preseljenjem, provođenjem manje vremena sa vama pa im ne otežavajte dodatno. I naravno, budite najbolji tata na svetu, uvek i bez uslova, čak i ako se odlučite na novi brak i stvorite drugu porodicu, posle razvoda.
  • Budite zrela osoba

    Pokušajte da svoj Ego sklonite u stranu i da vam najvažniji budu interesi dece. Sa slomljenim Egom se živi a, kada se trajno naruše odnosi sa decom, teško je popraviti ih. Rešavajte jedno po jedno. Neće biti ni lako ni jednostavno i, kao i za sve velike promene, potrebno je vreme i promena navika. Ne prepucavajte se, posebno ne preko dece.
  • Mamina porodica

    Bake i deke su potrebne svoj deci, čak i kada porastu u mlade ljude. Ukoliko ne postoje eksplicitni razlozi, nemojte da vas vređa to što deca vole da budu i kod maminih isto kao i kod vaših roditelja. To je njihovo pravo. Ako ne možete da ih odvedete ili odete po njih, iz ličnih razloga, nemojte ni da opstruišete njihove odnose sve dok deca žele da ih viđaju. Ukoliko se požale da im taj odnos ne prija, razgovarajte sa decom, naravno, a ako je potrebno potražite i stručnu pomoć. Interes dece uvek mora da bude prioritet.

    Da rezimiram: razveli ste se od žene, ne od dece. U  najvišem interesu dece je da im budete, i dalje, najbolji tata na svetu, zreo i odgovoran. Sve nesuglasice i eventualne probleme, posle razvoda, rešavajte sa njihovom mamom. Deci dozvolite da budu deca i da imaju što lepše detinjstvo.



Comments

Popular Posts