Deca i novi partner

Roditelji su se razveli. Život se nastavlja, obaveze se preraspoređuju, svi se navikavaju na promene. Patnerski odnos je ugašen ali nastavlja se kroz uzajamno poštovanje jer roditelji ostajemo zauvek. Sve ima svoj ritam i red, naviknemo se na novi način funkcionisanja a onda se pojavi novi partner.

Ponovo se osećamo živi, poželjni, lepi, dobro smo raspoloženi, zračimo zadovoljstvo i sve to deca primećuju, prema svom uzrastu. Svako dete zaslužuje da ima srećne roditelje i svaki roditelj ima pravo na ličnu sreću. Euforija je ono prvo i svima vidljivo, što nas "odaje" da smo se zaljubili. Javljaju se intimna osećanja i želje i, ukoliko su obostrana i ukoliko zaljubljenost ne prsne kao balon od sapunice, počinjemo novu partnersku vezu.

Kada su deca mala, neće pridavati poseban značaj tome što mama ili tata ponekad nisu kod kuće, što ih čuva drugi roditelj, deda, tetka ili druga osoba od poverenja. Školarci će prvo da primete naše dobro raspoloženje i tražiće objašnjenje. Oprezno im objasnite, prema njihovom uzrastu i nivou koji mogu da shvate, da svako ima pravo da bude srećan i da provede deo vremena sa prijateljima. Kada se nova partnerska veza bude stabilizovala, vreme je za sledeći nivo objašnjenja. Toplo savetujem da decu ne obmanjujete i ne pričate im da je to koleginica sa posla, da ih ne lažete da idete na službeni put vikendom i slično. Ne postoje male i velike laži, sve su jednako loše. 

Deca rastu, vide, kapiraju bolje nego što mislimo. Stvaraju svoje zaključke na osnovu informacija koje imaju, od nas, pa je u redu da ti podaci ne budu lažni. Ako decu učimo poverenju, ono mora da bude dvosmerno. Ružno je da dete lažemo a od njega da očekujemo samo istinu, zar ne? Dečiji pubertet tiho dotrči, za čas, dete će početi da stvara svoje socijalne kontakte van onih koje i mi poznajemo, zaljubiće se, da li ćemo tada da tolerišemo laži? Naravno da nećemo. Svako ima pravo na istinu a naše je da izaberemo trenutak i način na koji ćemo tu istinu detetu da predstavimo i kada je u pitanju lep događaj ali i kada je u pitanju tragedija osobe koja je detetu bliska (bolest, nesrećaj slučaj, smrt...).

Dakle, samo iskreno. Ne morate da kažete "Ovo je Marija, moja devojka" niti "Ovo je Milan, moj momak". Dovoljno je da deci objasnite da postoji osoba koja se zove _____ koja mami/tati sada pravi društvo, sa kojom se osećamo srećno i bezbedno i da detetu date uverenje da nema razloga za brigu. Da uvek može da vas pozove, ako je potrebno da vas čuje i uveri se da je sve u redu ali da to pravo ne treba da zloupotrebljava kao i da ćete se javiti u najkraćem roku, ukoliko poziv bude u vreme kada niste dostupni. Osnovne informacije su kratke i jednostavne. Kako se partnerska veza bude granala i produbljivala, doći će vreme i za upoznavanje novog partnera i dece, obostrano.

Ono što je najbitnije, bez obzira koliko deca imaju godina, je objašnjenje da niko ne može da ugrozi poziciju njihove mame i tate, da su njihovi roditelji samo njihovi i sada i zauvek. Čak i u jednoroditeljskim porodicama, u kojima je jedan roditelj preminuo, pojava novog partnera ne znači zaboravljanje i poništavanje onoga koga nema. Ma koliko se nama sviđalo ili ne, roditelji su deci idoli i ideali savršenstva čak i kada činjenice govore suprotno. 

Ne žurite. Sačekajte sa upoznavanjem dece i svog novog partnera onda kada budete sigurni u svoje emocije i postojanost nove veze. Kada nekome otvorite svoje srce ne znači da ćete otvoriti i vrata za ulazak u porodicu. Uživajte i samo polako i zrelo. Neka iskustvo iz predhodnog braka ne bude teret koji ćete da nosite u novu vezu ali neka oprez prati vaše emocije, sve dok se ne uverite da radite pravu stvar. 


foto: Pixabay/Internet


Comments

Popular Posts