O velikim i malim baucima: Nove veze posle razvoda III deo

Razvod smo preživeli, na dečije bolesti nove faze života se privikli, pronašli sebe i šta sad?

Sad život, u punom zamahu.
Bitke više nisu prioritet. Naučili smo i kako da se izborimo sa decom, gde se menjaju gume, da se kiseli kupus kupuje u prodavnici i ne mora da se pravi pola tone, kao nekad. Naučili smo i da ustanemo kad padnemo, emotivno, jer je doba posle razvoda kao tanak led a novorazvedeni kao Bambi na ledu. Pada se, ustaje, krckamo ali se snalazimo i to je jedino važno. Razvod ne treba da nas slomi. Najčešće izvuče iz nas znanja i veštine koje smo zaboravili da imamo. Na primer, da kuvamo, peglamo, solo idemo u nabavku, na roditeljske sastanke, vodimo decu u ponoć kod dežurnog lekara... Posle prvog puta, koji nam izgleda kao osvajanje Mont Everesta, svaki sledeći je mnogo jednostavniji.

Mnogo toga, na šta smo pre braka vrlo obraćali pažnju prilikom izbora partnera, postaje drugačije.
Tačnije, sve je drugačije posebno kod onih koji su u braku bili dvocifren broj godina, stvorili odgovarajuće veštine i navikli da funkcionišu u dvoje. Opet smo kapetani svoje lađe. Što je više putnika koji su sad naša direktna odgovornost, čini se da su i talasi veći. Nekada je dovoljno nakriviti kapu i podesiti jedra, plovidba bude pravo uživanje ali ima i prilično velikih talasa, jakih vetrova, sprudova. Ono što nas, najčešće, olupa su pesme morskih sirena, rečeno pomorskim rečnikom.

Željni ljubavi, pažnje i svega što nam nedostaje, skloni smo da se primimo na prvu kocku šećera, na prve slatke reči, kao da smo opet tinejdžeri, mladi i naivni. Privid povoljnog vetra i prijatnih talasa ume da nas tako ošine o stene, da posledice budu veoma neugodne. Bar u početku, dok se ne aktiviraju odbrambeni mehanizmi od novih manipulatora i "gusara" na ovoj našoj lađi, savetujem OPREZ! Veliki oprez velikim slovima. Oprez od verovanja komplimentima, oprez od padanja u zamku sms ljubavisanja, oprez od prevelikih očekivanja a, nasuprot njima, mrvica pažnje i realnih dela. Mislim da smo svi skloni snižavanju kriterijuma i prihvatanju raznoraznih poziva koji, u startu, ne najavljuju ništa više od trenutnog zadovoljstva i to je u redu. Samo savetujem one koji su me puno puta pitali: verujte delima a ne virtuelnim rečima i obećanjima. Manje će da boli glava i vas i mene. Polako. Ne pita se neko, posle 10 dana razmene poruka i jednog susreta "Da li me voliš?". Odgovora ima raznih, zavisno od toga koliko druga strana želi da manipuliše ili da odnos bude iskren i pravi. Mnogo toga ne mora da bude isto kada se ostvari, ako se ostvari. Samo kažem, budite pažljivi. Podsetite se kako se kaže NE, NEĆU, kako se postavljaju granice u emotivnim i intimnim odnosima i ne zaboravite da svojim ponašanjem u novoj vezi dajete deci primer. Zauvek važi pravilo da deca gledaju šta radimo, više nego što slušaju šta im govorimo.

Ono što je ogromna prednost veza posle razvoda je što nema pritiska, ni iznutra ni spolja.
Sve dok niste sigurni da to želite, ne morate da upoznajete njene roditelje.
Ne morate da idete zajedno na svadbe i sahrane, slave i ostale masovne manifestacije.
Možete da idete na koncerte i da roditelje ne lažete da ćete da dođete do ponoći ili da prespavate kod drugarice. 
Možete sve što oboje želite i ništa ne morate.
Na prvom mestu, da odgovarate radoznalima kada ćete da se venčate, kada ćete da imate decu, da kupite kuću i slično. 
U vezama posle razvoda, partnere biramo jer tako želimo, ne moramo.
Izbor da budemo sa nekim u partnerskoj vezi je, ovaj put, posledica želje a ne moranja jer "prolazi ti zadnji voz, sve tvoje drugarice su se udale, hoćemo unuče, eto završio si fakultet i vreme je da se ženiš".

Zbogom moranju, zbog ovoga i onoga.
Velika dobrodošlica novim partnerskim vezama jer želimo baš nju, baš njega, baš jedno drugo.
Možda stignemo dalje od prve kafe u dvoje.
Možda nikad.
Od svakoga ima šta da se nauči.
I koliko je lepo subotom kad se, sami, rastežemo u krevetu.
I koliko je lepo subotom, kada nas neko probudi poljupcem.
Imamo vremena za sve. Ovaj put, za sebe, najviše.

U nove veze ulazimo sa svim koferima iz prošlosti. 
I kreditom za kuću sa bivšom ženom, i navikama i strahovima i raznim ličnim paketićima. Sa sobom, u vezu, vodimo i decu i kućne ljubimce, spondiloze i išijase, cveće, hobije, mane, vrline, lične rituale i navike... 
Moja generacija već ima unučiće. I to je sasvim u redu. 
Svako ima pravo na ličnu sreću kao i potencijal da je pronađe i zadrži, solo ili u dvoje. 

Danas je najbolje vreme za ljubav.



foto: Pixabay/Internet




Comments

Popular Posts