Dragoceni trenerovi saveti



Jednoroditeljska porodica najčešće nastaje onog momenta kada se roditelji rastave/razvedu  ili jedan od roditelja premine. Zvanična statistika kaže da je broj razvedenih brakova u proporciji, iz godine u godinu ali je, na žalost sve više jednoroditeljskih porodica koje ne nastaju izborom i odlukom već zbog smrti drugog roditelja. Onaj koji ostaje sa decom, sasvim opravdano ne zna šta ga je snašlo. Posle stresova oko razvoda ili tokom bolesti, prvi sledeći stepen stresa d straha od novog nastaje pitanjima “Kako posle razvoda?”, gde su strahovi od nepoznatog nekada strašniji nego realnost.

Deca imaju svoje mehanizme kojima se štite od stresnih situacija. Ipak, deca su deca i veoma se oslanjaju na podršku i pomoć odraslih čak i kada to neće da priznaju. Naravno da postoje razlike u poimanju i prihvatanju deteta da dalje nastavlja život u jednoroditeljskoj porodici, zavisno od uzrasta i novonastalih uslova. Iz pozicije mame u jednoroditeljskoj porodici, mogu da tvrdim da je nastavljanje sa redovnim ritmom jako važno za dete. Uz sve školske obaveze, dete treba da nastavi druženje i sa treninzima, kao i do tada. Okolnosti su se promenile ali dobre navike treba da se nastave. Trening odabranog sporta, na prvom mestu, što zbog aktivnosti što zbog druženja sa timom čiji je dete deo.

U jednoroditeljskoj porodici često se ne poklanja dovoljno pažnje trećem licu, koje može da bude od nemerljivog značaja. To je učitelj, omiljena komšinica, rođak ili neko na koga je dete naviklo I ima poverenja. Među njima, posebno mesto ima trener. Posebno je to bitno kada je dete školskog uzrasta i u tinejdžerskim godinama, kada i samo preživljava promene svog bića. Ukoliko duže vreme trenira u istom klubu, trener o Vašem detetu zna mnogo više od toga koliko čučnjeva može da uradi ili koliko je spretno sa loptom. Trener prati psihički I fizički razvoj svakog deteta u timu na način koji roditeljima nije uvek primetan. Vrlo lako će da primeti da li je dete potišteno, tužno, depresivno, hiperaktivno ili se ne pojavljuje na treninzima i da obavesti roditelje o tome. Možda je promena u ponašanju deteta izazvana akutnom stresnom situacijom i proći će kada se tlo smiri a možda je potrebno da se, u rad sa detetom, uključi i škola, pedagog, psiholog.

Koliko god mislimo da najbolje poznajemo svoje dete, što je starije, to o njemu više znaju oni koji ga prate kako se ponaša u zajednici, timu, na terenu. Saradnja roditelja i trenera može da, na vreme, uoči promene u detetovom normalnom funkcionisanju i da zajedno reaguju i pomognu detetu. Prilikom izbora kluba, obratite pažnju na to kakav odnos trener ima sa decom, koliko je razvio timski rad i koliko je deci autoritet. Trening je mesto gde, Vaše dete, treba da provede par sati nedeljno, da se relaksira, da bude deo tima sebi sličnih koje vezuje ljubav prema sportu. Uz sve benefite koje sport daje detetu, veoma je važan i odnos sa trenerom kao autoritetom I osobom sa kojom dete gradi odnos poverenja i međusobnog uvažavanja. Trener, koji iza sebe ima ličnu sportsku karijeru, najbolje će uspeti da razume Vaše dete i kada hoće i kada neće da se potrudi, kada hoće i neće da dođe na trening ili izađe na teren i da svoj maksimum na takmičenju. Za detetovo samopouzdanje, odnos sa trenerom je jako bitan.

Neka Vam to bude na umu kada budete birali ekipu u kojoj će da trenira. Sport je divan, sam po sebi ali je mnogo važno I ono pre i posle treninga, poverenje, komunikacija sa ostalima u timu i ono koliko dete veruje svom treneru. Zbog svega toga, savet iz prve ruke “kako posle razvoda” je i dobra saradnja sa trenerom. Nije najbitnije da dete bude najbolje u timu jer su male šanse da će postati svetski šampion. Mnogo je važnije ono u kakvu osobu će da izraste I kakve zdrave navike će da usvoji. Jednog dana, i Vaše dete će biti roditelj. Budite onakav roditelj kakvog ste Vi želeli. Podržite dete da se pronađe i vrati u ritam i posle vanrednih situacija kao što su razvod ili smrt drugog roditelja/člana porodice. Uz saradnju sa timom i trenerom, bićete korak dalje ka odgajanju zdravog I pravog deteta.



Comments

Popular Posts