Kaleidoskopi u nama

Posle organizovanjanja svadbe, čim se gosti raziđu, često ostaje onaj tupav osećaj da je moglo bolje. Da torte budu čokoladne jer voćni fil beži, da je bolje bilo obuti patike ispod venčanice, da je bilo bitno da se osećamo dobro a ne da je prioritet na lepoti koju drugi vide. Što bi rekli iskusni, lako je biti general posle bitke.

Mi, razvedeni, iz ove pozicije znamo da smo štošta mogli drugačije.
I da ne uletimo u konflikt i da rešimo sukob mišljenja i da ne pamtimo čime nas je ono drugo uvredilo pre 2 godine pa izvučemo i natrljamo na nos kad je zgodna prilika i da prećutimo i da kažemo... Svašta je moglo drugačije. Često previdimo da smo svi različiti i da se sve menja. Mi, pre 10 godina i danas smo dva različita sveta, stepena tolerancije. Ono, što se jednom supružniku podrazumevalo, drugom je možda ostalo nepoznato i nije umeo adekvatno da odgovori na našu potrebu. Ono, što bi jednom bio povod za svađu, drugom je možda bilo nebitno. 

Osnova je u različitom vaspitanju. Sve više prihvatam činjenicu da se slični privlače, ne različiti. Ljudi sličnog vaspitanja, iz sličnih porodica, sličnog sistema vrednosti. Ulje i voda se, dokazano, mešaju ali ne dugotrajno, brzo se odvoje. Ako vas, posle razvoda, stignu misli da li je on/ona razmislila da li vam čini dobro ili zlo svojim stavom ili postupkom, pomislite da možda nije umeo/umela drugačije. Možda je to bio maksimum koji može da pruži, možda nije uvek zla namera vodilja u činjenju. 
Neki su odrasli bez roditelja ili bez njihove maksimalne pažnje, nekima se roditelji nisu bavili na svesnom nivou na kojima se mi, danas, bavimo svojom decom. Vrlo često, taj obrazac ponavljaju u svojim porodicama ne osvešćujući da li je to najbolji model ponašanja.

Još jedna važna lekcija iz predhodnog braka je svest o postojanju "muške pećine". Muškarci i žene različito percipiraju problematične situacije i, prema tome, različito ih rešavaju. Muška pećina je stanje svesti u koje se muškarac povlači kada ima bitnu situaciju koju mora da reši. To je izolacija od ostatka planete jer se muški um fokusira kompletno na bavljenje situacijom. On može da odlazi na posao i da radi svakodnevne aktivnosti ali mu je fokus na problemu koji mora da reši. Tu ne pomažu ženska pitanja i podpitanja, mogu samo da ga udalje još više. Sve više verujem da je u muškom genetskom kodu kompletno preusmeravanje svih raspoloživih snaga samo na bavljenje problemom. Ne na samo rešavanje problema već na bavljenje problemom, na način na koji on smatra da je jedini moguć. Šteta jer bi, možda, ženski način razmišljanja video problem iz drugog ugla, na drugačiji način, možda bi se pojavilo još neko rešenje ali ne. U mušku pećinu nikome nije dozvoljen pristup.

Iskustvo je pokazalo da žene nemaju taj luksuz. Problemima se bavimo dok radimo n drugih stvari, posao, porodica, deca, škola, ručak, nabavka, veš i ostale sitnice koje čine dan ne ostavljaju nam mnogo prostora, ni emotivnog ni fizičkog. Problem se procesuira dok radimo nešto drugo i šesnaesto, istovremeno pa se rešava. Koliko god da ženi prija pažnja i ljubav njenog muškarca čak i kad ima problem, koliko daje snage da ga reši toliko muškarac postaje izolovan od pažnje sa ženske strane. 

Ob donosi odluku i izlazi iz pećine kada je spreman. Ne kad to neko od njega očekuje već kada je spreman da sa problemom uđe u ring i započne borbu. Bez obzira na veličinu i važnost problema, pristup je isti. Ženi ne ostaje ništa drugo već da shvati da je to njegov način dolaska do rešenja. Bez omalovažavanja problema i načina kako ga muškarac rešava, najbolje je da ona pređe u poziciju neutralnog posmatrača i sačeka. Trenutak kada zagrli svog Pobednika, pokazaće da je čekanje vredelo.

Drage dame, ne zaboravite. Ono, što vi procesuirate dok perete sudove ili pričate sa prijateljicom, za muškarca može da bude ogroman ili minoran problem. Nekome, ko je navikao na loše u predhodnom braku, ko je zaboravio šta su radost života, poštovanje, partnerstvo i ljubav i velika količina lepog može da postane problem. Nisu problemi vezani isključivo za negativno. Sve jake emocije u stanju su da nas protresu kao stakliće u kaleidoskopu. Nečiji se lako slože i daju divnu sliku a nekome je potrebno više Energije, vremena i truda da ih posloži. Poštujte to, u skladu sa ličnim mogućnostima.



foto: Internet

Comments

Popular Posts