Pazi, očekivanje na putu

Negde, u ženskom genetskom kodu, zapisano je da ženama treba i sitna i krupna pažnja. Krupna je, recimo, da je voljeni čovek odvede na Maldive na dve nedelje. Možda je ova, krupna, dostupna za 40% stanovništva naše planete. Nije to problem.

Problem je maslačak pored staze. Dostupan je svakome i, skoro svaki muškarac, će proći pored njega dok bude išao ka svojoj izabranici. Proći ali ne i primetiti, jer muški um ne registruje maslačak. Nekad ne registruje ni pseću kaku na trotoaru, sve dok mu ne zasmrdi nešto iz pravca cipela, dešava se. Jednostavno, ne primeti maslačak. Dođe kući, draga se ponada pažnji (može to biti i ruža iz cvećare, flaša omiljenog joj soka, kineske gaće, nebitno). Očekivani vid pažnje izostane. Na njenom licu se pojavi izraz kao da je dete izgubio usput. On je u čudu, šta je pogrešio, samo je došao kući. Ona gunđa, sebi u bradu a zatim i glasno. On je, i dalje, u čudu. Mislim da je greška što kažemo da je Alisa bila u zemlji čuda. U njoj se nađu naši muškarci kad mi počnemo da ih režemo pogledima.

Ni maslačak više nije problem. U njoj počinje da radi vulkan potisnutih emocija. Krklja i kuva, ona završava ručak, on čita novine sa telefona, ona i dalje vri bolje nego supa. Rezanci će joj se skuvati u ruci. I dalje mrmlja sebi u bradu, kako se glupo i naivno udala, kako je Rada bila na moru dva puta ove godine, kako je sama donela tri džaka paprika za ajvar. On se plaši njenog pogleda a, kad krene da sipa supu, ne retko pomisli da li je zabiberena arsenikom. Nikako taj čovek ne kapira gde je pogrešio. Za njega je ljubav nešto konrektno, kao kad bi mu ona rekla da donese te džakove kući, na primer. Za muškarca nema mnogo veselijih trenutaka, od onih kad im se jasno i glasno kaže šta treba da urade ZA NJU. Iako paprike nisu za nju, eto, on donošenje istih vidi kao manifestaciju ljubavi. I đubre će da baci, i auto da opere, decu u park da odvede, tepihe da otrese a nju je potresao jedan običan maslačak.

Eh, da je to samo cvetić... Maslačak postaje metafora za sve ono što je ona ikad od drugih očekivala i nije dobila. Verujem da su očekivanja ubila mnoge što su još uvek živi i još uvek očekuju a razvela još više brakova. Što je očekivanje jednostavnije i jeftinije i svima dostupno, baš kao maslačak sa livade, to je teže ostvariti ga. Muški um je plava kocka. Istu stvar gledamo različito. Ženski um je crvena lopta. Čak i da je on odrastao uz tatu koji je mami donosio sitna lepa iznenađenja, uz način razmišljanja savremenog muškarca koji je okrenut ka rešavanju praktičnih stvari, njeno očekivanje ne vidi. Partner nije biće sa super moćima. Kao što ona ne vidi kakve je stresove on preživeo tog dana i ako joj ne kaže primetiće samo da je neraspoložen, tako i on ne vidi šta ona očekuje niti njene misli, ukoliko ih ne pretvori u reči. Vidi ženu koja gunđa a kad zine, niko ne zna kakva će bujica da krene. Možda samo pita "Da li hoćeš krastavce ili paradajz?" a možda iz nje pokuljaju reči koje će oboje da spale i okamene, poput lave iz aktivnog vulkana. Opcija a je da mu samo prigovori kako se nije setio ni cvet da joj donese. Opcija b je da mu natrlja na glavu i puter od pre 5 godina, da izvuče iz sećanja nešto posle čega nikome neće biti dobro. Eto belaja u najavi, durenja, manipulacije seksom, finansijama i put ka razvodu se lagano utabava.

Za kvalitetan partnerski odnos nije dovoljno da se dvoje vole. Ljubav je divna, pokreće nas jedno ka drugom ali svakako nije jedino što je potrebno da odnos uspe. Kompatibilnost partnera je jako bitna. Dvoje mogu da budu izuzetno kompatibilni ali da se ne vole, pa da to pravdaju godinama provedenim u zajednici, gde se svako razvijao na svoj način. Dvoje mogu da se izuzetno vole ali, kada prođe faza zaljubljenosti, bez kompatibilnosti ne mogu da stignu daleko. Kad u to dodamo i očekivanja, veza koja je imala dobar potencijal potroši se i nema dalje. Očekivanja postanu nepremostiva razlika.

Očekivanje je stena oštrih ivica, koju sami sebi na put dovučemo. Nekad uspemo da je preskočimo, nekad se izgrebemo, nekad polomimo. Ako želite da se razočarate, izmaštajte šta drugi misle, očekujte da čitaju vaše misli, očekujte... Provereno dobro uspeva. Moguće je put proći i preko stene, proverila sam lično. Mnogo je jednostavnije bez nje.



Foto: Internet





Comments

Post a Comment

Popular Posts