O malim i velikim baucima, I deo

I deo

Brak je jedan od retkih "projekata" u koje ulazimo uvereni da će sve biti OK i da je ljubav dovoljna. Život to, često, demantuje. Da se vratimo na početak...

Partneri počinju zajednički život. Za razliku od dana kada su se radosni viđali, sada su u prilici da provode svoje slobodno vreme zajedno svakodnevno. Međutim, dok jedno jedva čeka da ono drugo dođe kući, ono drugo želi da zadrži druženje sa svojim prijateljima (ili hobi, sport, šetnju..). Onaj partner, što je kod kuće, pomisli kako je to baš lepo i slatko, ići sa drugarima na fudbal posle posla sredom. Posle 5 takvih sreda počinje neugodno da se češe jer 6. srede treba da idu kod njene mame na slatko i hladnu vodu, baš u tom terminu. On prihvata, ona se ne duri ali 13. nedelje treba da idu kod prijatelja na druženje u istom tom terminu. On ne bi, ona insistira i tako kreće začarani krug. Jedna kap porašće do veličine okeana a onda talasi postaju ozbiljno opasni.

Posle oko 3 meseca, kada prođe zaljubljenost i ispuca se višak polnih hormona, stvari dobijaju neočekivan obrt. Nije obavezno ali je vrlo moguće. Pa dobro, pomisli ona, nije smak sveta ako ne ode sa drugarima na fudbal. O, da, smak sveta je ako ne odem sa drugarima na fudbal jer se samo tada viđamo i ni jedan ne izostaje jer se oženio. Kratki spoj je u najavi. Kako priznati onom drugom partneru da nam sada smeta ono što pre mesec dana nije smetalo? Smetnje kreću da se umnožavaju. Njemu smeta što ona više ne spava u seksi spavaćici, njoj smetaju njegove čarape pored kante za veš a đavo trlja ruke. Zašto je nastala drama, durenje, zvocanje, trpljenje? Niko ne voli da trpi. Fudbal sa drugarima je bio lokomotiva a vagoni su se samo kačili...

Nezadovoljstvo je okinulo toleranciju na frustraciju. Što pre se dogodi, ima veće šanse da se osvesti i popravi. Frustracija je počela neprimetno a nastavila se u proces koji ne može da se kontroliše. Nezadovoljstvo vodi u bes i agresivnost, grli se sa teranjem inata i veza koja je imala lep potencijal da traje, postaje mučenje za oboje. Osoba koja se oseća pogođenom ima sve veću potrebu za potpunom kontrolom a ona druga za sve većim bežanjem od pritiska. U vezu se useljava nešto nepoznato i neprijatno i naizgled, zbog odlaska na fudbal sa kolegama (ili kafu sa drugaricama) udaljava partnere.

Nije fudbal problem, ni njena kafa sa drugaricama nije problem. Problem je uverenje da se veza otima kontroli, da onom drugom nije više stalo a želja da sve ide lepo i lako i baš kako smo zamislili potrudiće se da se popreči između partnera. Sve je rešivo kada se na vreme primeti i kada postoji volja da se problem otkloni. Ništa nije rešivo kad se bar jedan od partnera ponaša kao kralj, car i bog sve u jednom. Odbacite izgovore. Razgovarajte. Recite šta vas muči. Izbegavanje je izgovor a ne rešenje. Nerešen problem raste u brdo problema. Pričajte, beskrajno pričajte jer je komunikacija važna koliko i seks, skuvan ručak ili bilo koja zajednička aktivnost.

Ukoliko ne naučite da se nosite sa ovakvim frustracijama u mladosti, postoje šanse da vam se usele u vezu/brak i, kao virus, krenu da razaraju zdravo tkivo veze. Ako ste u braku imali ovakve situacije, posle razvoda im se posvetite. Vidite šta i zašto nije bilo OK, da li su razlozi za nervozu  bili realni ili umišljeni dok nisu postali tako veliki i rušilački. Pronađite u sebi šta je Vas (ili partnera) teralo u frustraciju sa kojom nije umeo da se bori. Kada su razlozi transparentni i jasno vidljivi, naučite da prepoznate njihove simptome na vreme, da Vam se ubuduće ne bi dešavali slični lomovi sa drugim patnerom. Ukoliko razloge ne umete jasno da definišete, da ih spakujete u prostu rečenicu šta Vam zaista pravi smetnju u vezi, možda Vas je misao  zavrtela u beskrajnu petlju razmišljanja "šta bi bilo kad bi bilo". Hajde iskreno.. Možda problem realno nije problem, samo ga Vaš um tako doživljava? 

Mnogo toga može da se popravi sada da, u budućnosti, ne bi opet napravilo sličan problem. Budite iskreni prema sebi. Da, teško je i traži puno rada ali su benefiti iskrenog odnosa sa svojim Ja najveći.



Foto: Internet

Comments

Popular Posts