I bi razvod

Foto: Internet


Sve opcije, da se brak održi, isprobane su i nije bilo dobrih rezultata. Da li po sporazumnom predlogu ili po tužbi, dosadašnji supružnici su se razveli. Izašli ste iz suda i kuda sad?

Na listi stresova razvod je pri vrhu. Oni koji su kroz razvod prošli, mogu da se slože da je razvod zaista smrt, i to smrt ljubavi za koju smo mislili da će trajati zauvek. Neobično je što u brak ulazimo kao u nešto što se tog momenta pečatira i pelcuje od svega što može da ga drma, naruši ili mu slomi noge. Sam trenutak presude o razvodu braka svako od nas drugačije shvata. Nekima se svet okrene naopačke. Nekima je razvod tačka na bol koji su do tada osećali u svakoj ćeliji svog bića. Sigurna sam da ne postoji osoba koja se razvela a da nije osetila bar malo bola u duši, koji se razlikuje od svega što je u braku bolelo. 

Ovaj blog je zamišljen kao mesto gde ćemo da prođemo kroz situacije kroz koje svako, posle razvoda, mora da prođe. Neki odmah uspeju da zauzdaju život. Nastave dalje bez vidljive drame, što ne znači da im je lako i da sve umeju. Neki drugi ne znaju gde je levo, bukvalno. Do tada je mnogo obaveza bilo podeljeno na dvoje. Od tada, obaveze i sve ostalo deli se na svakome svoje. Nije to lako prihvatiti. Iako se za taj dan ljudi spremaju kroz ceo tok razvoda, i dobro je što je razvod proces a ne (kao venčanje) trenutak, nije lako i treba snagu izvući iz već oslabljene volje, raspuklih emocija i rasturenih iluzija.

Razvod je kraj i početak. Svako bira. Za one koji ne umeju da se snađu, pišem ovaj blog.



Sanja Ciganović

U Beogradu, 25.03.2018.

Comments

Popular Posts